Inspiration

Inspiration

Så förbereder du dig inför intervjun

Med kallsvettiga, darriga fingrar trycker du på mobilens röda knapp och avslutar samtalet du just haft. Pulsen är förhöjd och det tar några minuter att smälta vad som just sagts och att inse att du faktiskt är kallad på intervju för den där tjänsten som du drömt om sedan studietiden.

När det sjunkit in och den första euforin klingat av börjar oron inför intervjun att mala i bröstet. Du vet att det på mindre än en timme ska avgöras huruvida du har rätt kompetens, värderingar och attityd för din drömtjänst. Dessutom ska du jämföras mot flera andra kandidater som kanske både har mer erfarenhet och djupare kunskap än du.

Telefonintervju och personlig intervju

Den första kontakten du har efter att du skickat in din ansökan är i de flesta fall över telefon. En telefonintervju är oftast en kortare avstämning med rekryteraren för att stämma av att dina kompetenser matchar det som efterfrågas. Telefonintervjun ger dig även en chans att muntligt framföra varför du är intresserad av tjänsten och varför du är en lämplig kandidat.

Om du inte är förberedd på att få ett samtal från en rekryterare, ska du inte dra dig för att be att få ringa tillbaka senare, eller be om att bli kontaktad vid en specifik tidpunkt. På så sätt hinner du plocka fram din ansökan och läsa igenom annonsen en extra gång, och undvika situationer där det finns risk för att samtalet bryts eller att du störs av oljud i bakgrunden.

Om du går vidare efter en telefonintervju så är nästa steg att du blir kallad till en personlig intervju.

Att tänka på inför intervjun

  • Förbered dig gärna inför en intervju genom att läsa på kring tjänsten och företaget. Det gör det lättare för dig att svara på och själv ställa frågor. Att vara påläst ger ett positivt intryck.
  • Fråga innan intervjun vilka dokument som du ska ha med dig, såsom arbetsintyg, betyg och diplom.
  • Tänk igenom i förväg vilka dina främsta styrkor och svagheter är. Fundera även kring olika situationer när dina styrkor och svagheter märks som mest.
  • Klädsel, det kan diskuteras och ifrågasättas hur viktiga kläderna är för kompetensen, och att ens kvalifikationer inte sitter i klädseln. Faktum är ändå att det första intrycket har stor betydelse för hur en människa uppfattas. Hel och ren är en gyllene regel så välj kläder du känner dig professionell och bekväm i. Du förstärker det första intrycket genom att se personen i ögonen och hälsa med ett fast handslag.
  • Tänk igenom om du har något du undrar över gällande tjänsten eller företaget, och ta tillfället i akt att ställa frågor under intervjun. Försök att även svara så uppriktigt som möjligt på rekryterarens frågor.
  • Undvik att prata illa om tidigare arbetsplatser, chefer eller medarbetare, det tillför oftast inget i det nya sammanhanget.

Till sist, försök att slappna av och ha ett trevligt samtal! 

Rekryterarens jobb är inte att värdera om du är bra eller dålig utan om du är rätt person för den aktuella tjänsten, om din kompetens och din ambition matchar företagets mål och lika viktigt om era värderingar och vision om framtiden stämmer överens. 

Det är helt ok och normalt att vara nervös inför och under en intervju. Att nämna det för rekryteraren kan få dig att slappna av något. En rekryterare är van vid dessa situationer och har full förståelse för din nervositet. 

Lycka till!

Inspiration Mer Inspiration
Söka jobb Så förbereder du dig inför intervjun 4 minuter

Med kallsvettiga, darriga fingrar trycker du på mobilens röda knapp och avslutar samtalet du just haft. Pulsen är förhöjd och det tar några minuter att smälta vad som just sagts och att inse att du faktiskt är kallad på intervju för den där tjänsten som du drömt om sedan studietiden.

Mer information
Söka jobb Att skriva personligt brev 3 minuter

Ett CV visar vilken utbildning du har och vilka yrkeserfarenheter du samlat på dig genom åren. Det personliga brevet är en möjlighet att få berätta om hur du är som person, dina mål och dina drömmar och hur det matchar företaget du sökt jobb hos.

Mer information
Söka jobb Hur skriver man ett bra CV? 4 minuter

Att ha ett riktigt bra CV är ofta det första steget mot ditt drömjobb och kan vara det som avgör om du kommer vara en av de kandidater som väljs ut i en rekryteringsprocess. I denna guide har vi samlat några viktiga tips från våra rekryterare som kan hjälpa dig att utforma och skriva ett bra CV.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!