Inspiration

Inspiration

Hur skriver man ett bra CV?

Att ha ett riktigt bra CV är ofta det första steget mot ditt drömjobb och kan vara det som avgör om du kommer vara en av de kandidater som väljs ut i en rekryteringsprocess. I denna guide har vi samlat några viktiga tips från våra rekryterare som kan hjälpa dig att utforma och skriva ett bra CV.

Frågor?
Jan Snellman Recruitment Consultant/Consultant Manager 070 208 0149

Vad är bra ett CV?
Ditt CV ska vara uppbyggt av information och hårda fakta kring dina tidigare jobbmeriter och kompetenser. Dina erfarenheter bör presenteras på ett kortfattat och strukturerat sätt för att maxa dina chanser att en rekryterare uppfattar att du är rätt person för tjänsten hos den nya arbetsgivaren.

En tumregel för vad som skiljer ditt CV från ett personligt brev är att det inte ska beskriva dig som person, utan ge information om dina erfarenheter och kunskaper från tidigare arbeten och studier.

Så skriver du ett bra CV

  • Bygg upp ditt CV i kronologisk ordning där din senaste erfarenhet presenteras först. Alternativt kan ditt CV utformas efter dina färdigheter där de mest relevanta för jobbet du söker presenteras överst.
  • Välj ett enkelt och lättläst typsnitt som förstärker en tydlig struktur. Fetmarkera, stryk under eller kursivera rubriker eller avsnitt så att det lätt går att skilja på olika stycken i dokumentet.
  • Om du väljer att ha med ett foto av dig själv i ditt CV så kan du med fördel placera det vid sidan av dina kontaktuppgifter. Tänk på att använda en bild som är relativt nytagen och som motsvarar ditt utseende idag. Bilden ska gärna vara högupplöst och tydlig.
  • Utgå från att rekryterare vill ha ett CV på svenska, förutsatt att det inte står andra önskemål i annonsen.

Struktur
Ett CV ska vara lättöverskådligt men ändå innehålla mycket information. Strukturera ditt CV med tydliga rubriker.

Utbildning
Under denna rubrik anger du dina utbildningar. Din senaste avslutade utbildning överst. Beroende på hur lång och omfattande utbildning du har, avgör vad som är relevant att ange i ditt CV. Om du fortfarande är studerande ska det framgå och då även när det är tänkt att du ska ta din examen. Nämn inriktning eller ge en kort beskrivning av vad utbildningen inneburit.

Yrkeserfarenhet
Ange respektive arbetsplats och anställningstid, senaste först, och ge en kortfattad beskrivning av dina arbetsuppgifter och ansvarsområden, gärna med år och månad. Ange anställningens omfattning i ditt CV och om du arbetat som konsult.

Språkkunskaper
Ange språkkunskaper och på vilken nivå du befinner dig, exempelvis, modersmål, flytande i tal och skrift eller behjälpligt i tal och skrift.

IT-kunskaper
I den här delen av ditt CV anger du vilka system, program och verktyg som du har arbetat i och hur väl du behärskar dem.

Meriter
Här anger du om du haft någon form av förtroendeuppdrag eller arbetat i en styrelse, exempelvis studentkår, bostadsrättsstyrelse, välgörenhetsorganisation eller liknande. Även idrottsmeriter och körkort kan anges här. Beskriv omfattning och innebörd kortfattat.

Referenser
Du behöver inte ange namnen på dina referenser i ditt CV, det räcker med att skriva att det finns referenser och att dessa gärna lämnas ut vid förfrågan.

Kom ihåg korrekturen!
När du skrivit färdigt ditt CV, var noga med att läsa igenom och rätta eventuella stavfel eller särskrivningar. Be även gärna någon annan att läsa igenom ditt CV.

Vi är First. Platsen där företag hittar människor med passion,erfarenhet och expertis och kandidater hittar sann Måndagslycka. Läs gärna mer om vilka roller vi jobbar med och registrera ditt CV här.

Inspiration Mer Inspiration
Söka jobb Så förbereder du dig inför intervjun 4 minuter

Med kallsvettiga, darriga fingrar trycker du på mobilens röda knapp och avslutar samtalet du just haft. Pulsen är förhöjd och det tar några minuter att smälta vad som just sagts och att inse att du faktiskt är kallad på intervju för den där tjänsten som du drömt om sedan studietiden.

Mer information
Söka jobb Att skriva personligt brev 3 minuter

Ett CV visar vilken utbildning du har och vilka yrkeserfarenheter du samlat på dig genom åren. Det personliga brevet är en möjlighet att få berätta om hur du är som person, dina mål och dina drömmar och hur det matchar företaget du sökt jobb hos.

Mer information
Söka jobb Hur skriver man ett bra CV? 4 minuter

Att ha ett riktigt bra CV är ofta det första steget mot ditt drömjobb och kan vara det som avgör om du kommer vara en av de kandidater som väljs ut i en rekryteringsprocess. I denna guide har vi samlat några viktiga tips från våra rekryterare som kan hjälpa dig att utforma och skriva ett bra CV.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!