Inspiration

Inspiration

Hur man klär sig för en jobbintervju: en guide för män

I en tid då klädkoder har blivit mindre viktiga på kontoret och där företag ofta har en avslappnad klädkod så kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig för en jobbintervju.

Frågor?

Många företag inom de flesta branscher har ingen uttalad klädkod som de anställda ska förhålla sig till, men en del branscher, t.ex. bank- och försäkringsbolag har ofta en del förväntningar kring hur anställda ska se ut på arbetsplatsen.

Då första intrycket ofta är avgörande för hur vi uppfattar en annan människa så är det fördelaktigt att man lägger lite extra omtanke och tid på hur man ska klä sig. Speciellt med tanke på att man ska träffa en person som man hoppas ska erbjuda en ett jobb.

Att komma till en intervju där du ser välklädd ut på ett lämpligt sätt för den roll du intervjuas för visar att du ansträngt dig och att du förstår organisationens kultur.

Vad är lämpligt att bära till intervjun?

En bra outfit för en intervju är den som inte tar bort fokuset från dig.
Det är trots allt du, din personlighet, erfarenhet, kunskap och expertis som är det som ska komma fram under intervjun.

Klä dig för ditt framtida jag och klä dig på ett snyggt sätt med bekväma kläder som stärker ditt självförtroende och som lämnar ett bra intryck.

Med alla trender inom herrmode och med alla olika stilar som finns kan det vara svårt att hitta rätt. Här går vi igenom några tips på vad man kan tänka på när man ska klä sig inför en intervju samt lite tips om stil och herrmode.

Gör research.

Kolla upp företaget på sociala medier och försök se om du hittar några ledtrådar till om det finns någon slags klädkod eller klädkultur. Ser du ett mönster där de flesta klär sig på ett visst sätt så kan det vara en indikation på att det finns förväntningar kring hur anställda ska se ut på arbetsplatsen.

Förväntningar skiljer sig från företag till företag och en bank kommer med all sannolikhet ha olika förväntningar än t.ex. en mediabyrå.

Om du inte hittar några ledtrådar kring om det finns några förväntningar på hur de anställda ska se ut så kan du gå efter hur man generellt klär sig i branschen.

Håll samma nivå eller levla upp.

Att överklä sig är oftast ingen bra idé. Det är bättre att du håller samma nivå eller går snäppet över så blir det oftast bra på ett sätt som känns mer naturligt.

Om det verkar som att de flesta på företaget klär sig i skjorta och finbyxor kan du hålla samma nivå genom att komma till intervjun klädd på samma sätt. Se gärna till att du verkligen nailar det med rätt mått och passform på kläderna.

Du kan även levla upp genom att gå snäppet över arbetsplatsens klädkod eller vad som generellt förväntas för en liknande roll.

Om det verkar som att de flesta i företaget klär sig i jeans och t-shirt så kan du levla upp genom att använda en kavaj på det eller använda dig av en skjorta istället för t-shirt.

Om det flesta i en viss typ av roll klär sig i dressade byxor och en skjorta så kan du levla upp genom att komma i en full kostym.

Genom att levla upp på ett subtilt och enkelt sätt så blir det nog bra utan att outfiten känns överklädd.

Håll det enkelt och stilrent

Mycket spännande händer inom herrmode och trender kommer och går, men jobbintervjun är oftast inte rätt plats att visa upp allt det extravaganta och spännande du har i garderoben. Enkelt och stilrent är oftast en oslagbar kombination som får de flesta att se välklädda ut och som håller fokus på personen och inte på den outfit man bär.

Undvik kepsen, den där grymma t-shirten med det där galna trycket och för många accessoarer. Enkelfärgade plagg är aldrig fel och då gärna i klassiska färger som vitt, svart, grått eller marinblått.

Färg är fantastiskt men för mycket färg (och vissa färgkombinationer) kan ibland bli fel. Du kan förstås använda dig utav mer färgglada plagg men då kan det vara fördelaktigt att undvika för många av dessa. Kombinera då gärna det mer färgglada plagg du valt med andra vita, gråa, marinblå eller svarta plagg.

Håll gärna det färgglada till något enstaka plagg. Du kan med fördel sikta på något plagg som är pastellfärgat som tillför färg fast på ett snyggt sätt.

Kom ihåg, det ska vara fokus på dig och inte din outfit.

Se till att din outfit är ren, fräsch och fin.

Kolla det du valt ut till din outfit och se till att de är hela, rena och fina kläder. Ingen blir imponerad av trasiga eller smutsiga kläder och ett strykt plagg kommer alltid se finare ut än ett skrynkligt plagg.

Borsta gärna dina sneakers eller putsa dina dressade skor om de är smutsiga, använd en hel och fin strykt skjorta och se till att din outfit i överlag ser fräsch ut.

En outfit som funkar för de flesta intervjuer

Ett par mörkblå eller svarta jeans med en vit skjorta och eventuellt en kavaj över är en stilren och enkel outfit som funkar till de flesta intervjuer.

Ett par mörkblå eller svarta jeans tillsammans med en vit fräsch skjorta ger ett snyggt intryck som inte är för formellt utan precis lagom. En kavaj är oftast snyggt, speciellt under vår och sommar, men kan bytas ut mot en snygg rock under de kallare månaderna.

Jeansen kan bytas ut mot ett par stilrena chinos om du hellre föredrar det.

Sneakers eller dressade skor funkar båda i ovanstående outfit. Använder du sneakers så är ett par stilrena och enkla sneakers att föredra.

För företag med en mer formell klädsel

Är det ett företag som generellt har en mer formell klädsel så är förstås en mer uppklädd outfit att rekommendera. Detta betyder då oftast full kostym med dressade skor.
Undvik svarta kostymer och sikta hellre på en grå eller mörkblå kostym med en vit skjorta och ett par bruna eller svarta dressade skor. Oxfordskor ser ofta helrätt ut.

Summering

Även om det inte finns några hårda regler för hur man ska klä sig och även om de flesta företag inte har någon uttalad klädkod så kan det vara till din fördel att ge lite omtanke till vad du ska ha på dig till din intervju. En bra outfit får inte bara dig att se bättre ut, men har även effekten att fokuset ligger på dig som person och allt du har att erbjuda till rollen.

Oavsett hur du väljer att klä dig så är det viktigaste att du tror på dig själv, att du får fram det du vill få fram under intervjun och att du har kul i processen.

Lycka till!

Denna artikel togs fram i samarbete med Perfecto - ett livsstilsmagasin för män med fokus på stil och herrmode.

Inspiration Mer Inspiration
Söka jobb Så förbereder du dig inför intervjun 4 minuter

Med kallsvettiga, darriga fingrar trycker du på mobilens röda knapp och avslutar samtalet du just haft. Pulsen är förhöjd och det tar några minuter att smälta vad som just sagts och att inse att du faktiskt är kallad på intervju för den där tjänsten som du drömt om sedan studietiden.

Mer information
Söka jobb Att skriva personligt brev 3 minuter

Ett CV visar vilken utbildning du har och vilka yrkeserfarenheter du samlat på dig genom åren. Det personliga brevet är en möjlighet att få berätta om hur du är som person, dina mål och dina drömmar och hur det matchar företaget du sökt jobb hos.

Mer information
Söka jobb Hur skriver man ett bra CV? 4 minuter

Att ha ett riktigt bra CV är ofta det första steget mot ditt drömjobb och kan vara det som avgör om du kommer vara en av de kandidater som väljs ut i en rekryteringsprocess. I denna guide har vi samlat några viktiga tips från våra rekryterare som kan hjälpa dig att utforma och skriva ett bra CV.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!