Inspiration

Inspiration

Hitta arbetsgivare med en företagskultur som passar dig

En vanlig anledning till att medarbetare söker sig vidare från en arbetsplats är att man inte trivs med företagskulturen. När du söker nytt jobb är det därför viktigt att göra vad du kan för att inte bara hitta ett jobb med passande arbetsuppgifter utan även att söka dig till ett företag med en företagskultur där du kommer att trivas.

Frågor?

När du väljer din arbetsgivare är företagskulturen minst lika viktig som alla andra faktorer som påverkar ditt val av arbetsplats.

Kanske känner du till företagets varumärke sedan tidigare, du kan oftast också hitta information om företagskulturen genom att läsa under karriärsidorna på arbetsgivarens webbsida. Men det finns få saker som kan ge så bra input om hur arbetsgivarens företagskultur verkligen är som att prata med tidigare och nuvarande anställda. Ett par av dem kommer du nog att träffa under rekryteringsprocessen vilket ger dig ett strålande tillfälle att ställa frågor för att få veta mer.

Men innan du ställer frågorna till de du träffar under rekryteringsprocessen finns det några frågor du behöver ställa till dig själv så att du vet vad som är viktigt för dig.

Ta reda på vilken typ av företagskultur du trivs i genom att först gå igenom de här frågorna på egen hand:

 • Vilken typ av miljö trivs du bäst i, en strikt professionell eller en mer avslappnad miljö?
 • Vilken typ av ledarskap trivs du med?
 • Vilka är dina värderingar? Vad är viktigt för dig i relationer med kunder, kollegor och leverantörer?
 • Hur jobbar du bäst, i en miljö där individuell prestation värderas högst eller där teamwork är den avgörande framgångsfaktorn?
 • Varför har du slutat på tidigare arbetsplatser? I dina svar kan du hitta information om vad som är viktigt för dig i företagskulturen.

Under rekryteringsprocessen kommer du förmodligen att träffa flera olika personer på företaget och då är det bra att ställa samma frågor till alla du träffar. På så sätt kan du få en bra bild av hur företagskulturen ser ut. Några frågor du kan ställa till rekryterare och andra personer du träffar under rekryteringsprocessen är:

 • Hur firas framgångar på företaget?
 • Hur ser ledarskapet på avdelningen och företaget ut?
 • Vilka är företagets värderingar? Kan du ge exempel på vad värderingarna innebär i konkreta beteenden på företaget?
 • Hur ser belöningsmodellen ut? Belönas individuell prestation eller lagets prestation eller både och?
 • Varför väljer du att jobba på den här arbetsplatsen? Vad uppskattar du mest med din arbetsgivare?
 • Hur ser karriärvägarna ut? Finns det exempel på hur personer gjort karriär på företaget?

För att få ytterligare information om företaget har du möjlighet att studera arbetsplatsen när du kommer dit för anställningsintervjun. Lägg märke till hur du välkomnas i receptionen, vem som tar emot dig och på vilket sätt, notera hur medarbetare pratar med varandra och känn in stämningen i lokalerna. 

Verkar personerna som du möter tycka om sitt jobb och platsen de är på? Hälsar personerna du möter eller stryker de längs väggarna med blicken i golvet? Är det en dålig eller icke fungerande företagskultur kan det många gånger speglas i medarbetarnas beteenden när du kommer på besök. Kom därför en stund innan utsatt tid för anställningsintervjun så att du hinner sitta ner ett par minuter, känna in stämningen och studera medarbetarnas beteenden.

First är ett rekryteringsföretag i Stockholm och vårt viktigaste uppdrag är att hjälpa kandidater att hitta sann måndagslycka på helt rätt arbetsplats.

Här hittar du våra lediga jobb och om du är ett företag som behöver rekrytera nya duktiga medarbetare så kan du läsa mer om våra tjänster för företag här: rekrytering och bemanning.

Inspiration Mer Inspiration
Söka jobb Så förbereder du dig inför intervjun 4 minuter

Med kallsvettiga, darriga fingrar trycker du på mobilens röda knapp och avslutar samtalet du just haft. Pulsen är förhöjd och det tar några minuter att smälta vad som just sagts och att inse att du faktiskt är kallad på intervju för den där tjänsten som du drömt om sedan studietiden.

Mer information
Söka jobb Att skriva personligt brev 3 minuter

Ett CV visar vilken utbildning du har och vilka yrkeserfarenheter du samlat på dig genom åren. Det personliga brevet är en möjlighet att få berätta om hur du är som person, dina mål och dina drömmar och hur det matchar företaget du sökt jobb hos.

Mer information
Söka jobb Hur skriver man ett bra CV? 4 minuter

Att ha ett riktigt bra CV är ofta det första steget mot ditt drömjobb och kan vara det som avgör om du kommer vara en av de kandidater som väljs ut i en rekryteringsprocess. I denna guide har vi samlat några viktiga tips från våra rekryterare som kan hjälpa dig att utforma och skriva ett bra CV.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!