Inspiration

Inspiration

8 saker du aldrig ska göra under en anställningsintervju

Att söka jobb är både kul och tidskrävande. Därför vill du undvika att göra en dålig intervju när du träffar en rekryterare genom att inte göra de här 8 misstagen.

Frågor?

Rekryterare på First Rekrytering och Bemanning i Stockholm delar med sig av sina bästa tips.

 1. Komma oförberedd till intervjun
  Självklart läser du på om företaget och tjänsten rekryteraren ska ntervjua dig för. Ta också reda på så mycket du kan om vart företaget är på väg och matcha det mot dina egna mål för att hjälpa rekryteraren att förstå att du är rätt person för jobbet.
 2. Prata ner din tidigare arbetsgivare
  Din chef kan ha varit en psykopat och du kan ha haft kassa förutsättningar för att prestera i ditt jobb men det kommer inte att vara till din fördel om du väljer att ange det som anledning till att du söker dig vidare. Har du haft en dålig chef är det bättre att berätta för rekryteraren om vad du söker dig till istället för vad du söker dig ifrån under intervjun.
 3. Framstå som vilsen eller obeslutsam i ditt jobbsökande
  Flexibilitet är ofta en bra egenskap men visa rekryteraren att du har tänkt igenom vad du vill göra och vart. Att säga att du kan tänka dig att göra lite vad som helst får dig att framstå som desperat och kan även få dig att verka oengagerad.
 4. Svara med repeterade svar
  Inför intervjun hos rekryteringsföretaget bör du ha tänkt igenom vad du är bra på, vad du är mindre bra på, vad du tycker om att göra och vad du vill göra men träna inte in svar på frågor som du tror att rekryteraren kommer att ställa. Risken är att du kommer av dig om rekryteraren ställer andra frågor än de du tränat på. Dessutom är rekryterarens jobb att matcha dig mot rätt tjänst utifrån dina erfarenheter och förmågor som de är, så försök svara så spontant och ärligt som möjligt på rekryterarens frågor.
 5. Komma för sent till intervjun
  Såvida du inte haft extrem otur med att ha en intervju inbokad på en dag av snökaos i huvudstaden så finns egentligen få godkända ursäkter för att komma sent till en anställningsintervju. Första intrycket är viktigt så var ute i god tid för att inte komma för sent - men - kom inte heller för tidigt till intervjun. 10-15 minuter innan är lagom.
 6. Kolla på telefonen
  Väntar du ett viktigt samtal är det självklart OK att berätta för rekryteraren att du kan behöva ta ett samtal under intervjun men kan du helt undvika telefonen under intervjun är det att föredra. Kom ihåg att stänga av ljud och vibration så att varken du eller rekryteraren tappar fokus på grund av en ringande eller vibrerande telefon.
 7. Säga att du inte har några svaga sidor eller utmaningar
  Att ha ett gott självförtroende är såklart en fördel men ett gott självförtroende utan ödmjukhet är sällan en bra kombination. Visa rekryteraren att du även har en bra självkänsla genom att dela med dig av vilka svaga sidor eller utmaningar du jobbar med. Att visa svaghet kan vara en styrka och att visa rekryteraren att du reflekterat över utmaningar i ditt beteende är ett tecken på god självkänsla och ödmjukhet.
 8. Överdriva din kompetens
  Intervjun med rekryteraren är det första steget mot drömjobbet och skulle du landa drömjobbet på falska meriter är risken att du snart har ett mardrömsjobb. Det är helt ok att inte kunna allt som efterfrågas för jobbet du söker men du vill vara ärlig om vilka erfarenheter du saknar så att förväntningarna hos din framtida arbetsgivare är rätt om det är du som till slut blir erbjuden tjänsten.

Att söka jobb är spännande, kul och ibland lite läskigt, hoppas att de här råden gett dig lite hjälp på vägen och lycka till på vägen mot måndagslycka på drömjobbet!

First är ett av Stockholms bästa rekryteringsföretag och vi brinner för att skapa måndagslycka åt fler! Är du ute efter ett nytt jobb inom HR, ekonomi, lön, administration, inköp eller logistik så rekommenderar vi att du kollar in våra lediga jobb.

Företag som behöver hjälp med rekrytering, bemanning eller löneoutsourcing kan hitta mer information här: våra tjänster.

Inspiration Mer Inspiration
Söka jobb Så förbereder du dig inför intervjun 4 minuter

Med kallsvettiga, darriga fingrar trycker du på mobilens röda knapp och avslutar samtalet du just haft. Pulsen är förhöjd och det tar några minuter att smälta vad som just sagts och att inse att du faktiskt är kallad på intervju för den där tjänsten som du drömt om sedan studietiden.

Mer information
Söka jobb Att skriva personligt brev 3 minuter

Ett CV visar vilken utbildning du har och vilka yrkeserfarenheter du samlat på dig genom åren. Det personliga brevet är en möjlighet att få berätta om hur du är som person, dina mål och dina drömmar och hur det matchar företaget du sökt jobb hos.

Mer information
Söka jobb Hur skriver man ett bra CV? 4 minuter

Att ha ett riktigt bra CV är ofta det första steget mot ditt drömjobb och kan vara det som avgör om du kommer vara en av de kandidater som väljs ut i en rekryteringsprocess. I denna guide har vi samlat några viktiga tips från våra rekryterare som kan hjälpa dig att utforma och skriva ett bra CV.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!