Inspiration

Inspiration

Vanliga intervjufrågor vid en anställningsintervju

Intervjufrågor kan skilja sig från rekryterare till rekryterare men det finns ändå ett par frågor som du kan räkna med att du kommer att få under din anställningsintervju.

Frågor?

Läs vidare för att få veta mer om de vanliga frågor som rekryterare ställer och för att få tips om bra svar på intervjufrågor. Här delar Firsts rekryterare med sig av några vanliga frågor och bra svar.

Förbered dig inför intervjun på de frågor som kan komma men kom ihåg att varje intervju är unik. Det bästa är alltid att svara så ärligt som möjligt, rekryterarens jobb är att matcha dig mot rätt jobb utifrån din erfarenhet, kompetens och personliga förmåner och då vill du hjälpa rekryteraren att se dig och förstå dig så som du är.

 • Vilka är dina styrkor?
  När en rekryterare frågar vilka dina styrkor är så är det bästa svaret att du lyfter en egenskap tillsammans med ett exempel. Väljer du att lyfta din problemlösande sida som en styrka är det en god idé att samtidigt berätta om ett problem du löst på ett bra sätt i ett jobbsammanhang.

 • Vilka är dina svagheter?
  När rekryteraren frågar om dina svagheter så har du din chans att visa att du har god självinsikt och dessutom är en person som reflekterar över ditt eget beteende. En egenskap som många arbetsgivare värderar högt. Berätta gärna hur dessa svagheter kan visa sig på jobbet och vilka strategier du har för att manövrera eller utveckla dem.

 • Hur skulle dina kollegor beskriva dig?
  En av alla rekryterares favoritfrågor är när de ber dig berätta hur dina kollegor skulle beskriva dig. Det kan vara svårt att svara på frågan: Hur är du? Eller: Hur vill du vara? Genom att fråga hur någon annan skulle beskriva dig så kan rekryteraren få veta hur du tror att du uppfattas och får ofta veta hur du vill uppfattas vilket kan berätta något om vilka egenskaper du värderar hos andra personer.

 • Berätta om feedback du fått från din chef
  Här kan rekryteraren få information om du är en person som är lyhörd för feedback men också om du har starka eller svaga sidor som du glömt att berätta om. Genom att be dig anta ett utifrån-perspektiv kan rekryteraren få veta hur andra uppfattar dig och det kan ge information om hur du samarbetar med andra.

 • Vilken roll tar du i en grupp och vad bidrar du med?
  När rekryteraren frågar om vilken roll du tar i en grupp är det bra om du berättar om rollen du tar i lite olika gruppkonstellationer. Ibland beror rollen man tar i en grupp på vilka andra individer som ingår i gruppen eller vilken uppgift som ska lösas. För att hjälpa rekryteraren att förstå hur du fungerar är det bra om du berättar om ett par olika sammanhang och vilken roll du tar där.

 • Varför är du rätt person för den här tjänsten?
  När du får den här frågan så har du förhoppningsvis fått en del information om tjänsten, antingen i annonsen eller under samtalet med rekryteraren. Du har förmodligen också läst på en del om företaget innan du gick på intervjun. Försök att ge rekryteraren en bild av hur du skulle agera som anställd för jobbet, ge exempel på arbetsuppgifter du skulle ta dig an eller möjligheter du ser i rollen eller på företaget.

 • Vad har du för löneanspråk?
  Lön kan kännas känsligt att prata om och speciellt med en rekryterare som du träffar för första gången. Men rekryteraren ställer frågan, förmodligen redan under telefonintervjun, för att säkerställa att du och företaget som rekryterar har ungefär samma uppfattning om lönenivån för tjänsten. Rekryteraren ställer ofta frågan tidigt i processen för att säkerställa att varken din eller företagets tid slösas på en rekryteringsprocess som till slut ändå inte går i mål för att er uppfattningen om lönenivån är alldeles för långt ifrån varandra redan från början. Du behöver inte uppge ett exakt belopp men tänk igenom ett realistiskt lönespann med ett par tusen upp och ner där du skulle känna dig nöjd.

 • Vilka arbetsuppgifter tycker du är roligast?
  Rekryteraren vet vilka arbetsuppgifter tjänsten kommer att innehålla. Ibland framgår inte alla arbetsuppgifter av platsannonsen. Rekryterarens jobb är att säkerställa att du får information om vilka arbetsuppgifter som ska utföras men också stämma av om du motiveras av de arbetsuppgifter som kommer att ingå i rollen. Rekryteraren vill inte att du hamnar på ett jobb som du inte kommer att trivas med och du vill inte ha ett jobb du inte tycker har ett roligt arbetsinnehåll. Var ärlig mot dig själv om vad du gillar och säg inte det du tror att rekryteraren vill höra, då riskerar du att rekryteras till ett jobb som du inte kommer att trivas på.

 • Vilka arbetsuppgifter undviker eller delegerar du gärna?
  Den här frågan handlar om att rekryteraren behöver ta reda på vad du tycker om eller inte tycker om att göra på jobbet. Vad du motiveras av och vad du tappar energi av att göra. Att veta mer om de uppgifter du gärna undviker eller delegerar kan ge rekryteraren en uppfattning om hur du kommer att trivas med arbetsuppgifterna som ingår i tjänsten. Rekryterarens mål är att matcha dig till ett jobb där du kommer att känna måndagslycka och för att rekryteraren ska kunna lyckas med det så är det bra om du är så ärlig som möjligt om vilka arbetsuppgifter du tycker mindre bra om.
   
 • Vilken typ av chef behöver du för att lyckas i ditt jobb?
  När du väljer jobb är det lika viktigt att välja din chef. Olika människor motiveras av och trivs med olika typer av ledarskap. När rekryteraren ställer den här frågan är syftet att förstå om du kommer att samarbeta bra med chefen på arbetsplatsen. Rekryteraren vet förmodligen redan en del om din blivande chefs ledarskap, styrkor och svagheter samt ledarstil, allt kan rekryteraren inte berätta för dig. Men med den information rekryteraren har om ledarskapet och dina behov så kan han få en uppfattning om matchningen är rätt eller ej. Ge gärna exempel på vad du behöver från din chef, behöver du en chef som är expert inom ditt specialistområde, en chef som ger mycket feedback, som ger spelutrymme eller leder konkret och tydligt?

På First hjälper våra rekryterare företag att hitta människor med passion, erfarenhet och expertis och kandidater hittar sann Måndagslycka. Våra rekryterare vill höra från dig med erfarenhet och expertis inom ekonomi, HR, lön, administration och inköp/logistik oavsett om du söker konsultuppdrag eller om du vill bli rekryterad.

Läs mer om våra lediga jobb eller skicka in en spontanansökan.


Välkommen till oss!

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!