Inspiration

Inspiration

Vad kostar en rekrytering?

Vad kostar en rekrytering? Att det är dyrt att rekrytera fel känner de flesta till, kostnaden för en felrekrytering kan landa mellan alltifrån ett par hundra tusen till en årslön eller mer.

Frågor?

Men utöver den ekonomiska förlusten kan en felrekrytering även leda till att varumärket skadas och mycket energi och kraft i organisationen kan gå förlorad. Den totala arbetstiden för att genomföra en rekryteringsprocess varierar från ett par timmar till ett par hundra timmar. Utöver det tillkommer kostnader för annonsering, materialframtagning, telefoni, lokaler, bakgrundskontroller och tester.

Därför kostar det att rekrytera personal - och att felrekrytera

Tid är ofta den värdefullaste resursen i en rekryteringsprocess. När du rekryterar finns det inga genvägar och inga steg du kan hoppa över. Under hela rekryteringen måste du tänka på ditt företags varumärke och de konsekvenser det kan få om du inte arbetar professionellt genom hela rekryteringsprocessen. Här går vi igenom de olika stegen i en rekryteringsprocess och vad som är viktigt att tänka på som rekryterare eller rekryterande chef.

Kravprofil, jobbannons, urval och search

Varje rekrytering bör inledas med framtagandet av en kravprofil. Kravprofilen är grunden för en lyckad rekrytering, det är därför viktigt att du lägger både tid och engagemang på att utforma den på bästa sätt. Annonsen ska vara väl genomtänkt och bra skriven, att lyckas med ”kroken” i annonsen och sälja in företaget och varumärket kan vara svårare än man tror. Om du inte själv har ett stort nätverk krävs ibland betald annonsering och en annons kan kosta allt mellan 5.000 och 100.000 kronor. Ofta behöver du dessutom lägga en hel del tid på search i rekryteringsprocessen, där du aktivt söker upp och kontaktar potentiella kandidater för att uppmana dem att söka jobbet du rekryterar till.

Återkoppling till kandidater under rekryteringsprocessen

Oavsett om det är svårt att hitta kandidater till tjänsten eller om det är många sökande så tar rekryteringsprocessen tid. Du måste vara tillgänglig för att besvara frågor från kandidater, både via telefon och mail. Du behöver gå igenom alla ansökningar och göra noteringar så att du kan avgöra om en kandidat ska gå vidare i rekryteringsprocessen eller inte. Drar rekryteringsprocessen ut på tiden av olika anledningar är det viktigt att de som har sökt tjänsten och de som du har kontaktat på andra sätt får information om vad som händer och varför. Du behöver ta dig tid för att telefonintervjua kandidater och i dagens läge när det är kandidaternas marknad ska du dessutom även ta dig tid att på ett autentiskt sätt sälja in tjänsten och företaget till kandidaten.

Kompetensbaserad intervjumetodik

När det är dags för djupintervjuer riskerar du att gå vidare med den du gillar mest utifrån dig själv och dina egna egenskaper om du låter magkänslan styra. Därför är det viktigt att intervjun är kompetensbaserad utifrån kravprofilen vilket kan vara en utmaning för den som inte är en van rekryterare. Läs gärna mer om kompetensbaserad rekrytering här. 

Tester i rekryteringsprocessen

För att du ska kunna välja den mest lämpade kandidaten kan även tester vara ett bra komplement i rekryteringsprocessen. För att genomföra tester med kandidater krävs det att du är certifierad användare av testverktyget.

Referenstagning

När du har bestämt dig för vem eller vilka som är dina slutkandidater är det dags för referenstagning. Vid referenstagning är det viktigt att du är noggrann och att du lägger ner tid på samtalen med referenten. Säkerställ att det verkligen är den referenspersonen som är angiven som du pratar med och ställ sådana frågor som bara den personen kan svara på. Att göra utökade bakgrundskontroller är också att rekommendera i vissa rekryteringsprocesser.

Återkoppling till kandidater efter avslutad rekryteringsprocess

Sist men absolut inte minst behöver du återkoppla till samtliga kandidater som har varit med i rekryteringsprocessen. Kandidatupplevelsen är viktigare än någonsin i dagens digitala samhälle där en dålig upplevelse kan spridas med raketfart i de sociala kanalerna, att ghosta kandidater påverkar företagets varumärke negativt. En kandidat som varit med om en dåligt hanterad rekryteringsprocess får ett dåligt intryck av företaget och ett företag med dåligt rykte kommer att ha svårt att locka till sig bra kandidater för framtida rekryteringar.

Kom ihåg introduktionen

När du har anställt en kandidat är det viktigt att den nya medarbetaren får en bra introduktion och de bästa förutsättningarna för att lyckas i sin nya roll. Hela företaget blir mer eller mindre involverade i en nyanställds introduktion, gör ett schema för alla arbetsuppgifter som ska gås igenom och fördela ansvaret för introduktionen på flera medarbetare i teamet.

Rekrytering är ett hantverk som tar mer tid än vad man tror, så har du inte tiden eller kompetensen, ta hjälp av experter för - tid är ju pengar!

Vill du veta mer om vår rekryteringsprocess och upptäcka alla fördelar med att ta hjälp med din rekrytering av ett rekryteringsföretag så är du välkommen att ta kontakt med oss på First i Stockholm.


Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!