Inspiration

Inspiration

Vad är rekrytering?

Har du behov av att rekrytera? Funderar du på att ta hjälp av ett rekryteringsföretag i Stockholm? I den här artikeln reder vi ut vad rekrytering är.

Frågor?

Vad är rekrytering?

Att rekrytera betyder att anställa ny personal. Företag kan genomföra sin rekryteringsprocess själva för att hitta nya medarbetare eller ta hjälp av rekryterare på ett rekryteringsföretag när de har ett personalbehov.

Vad betyder rekryterare?

En rekryterare är en tjänsteman med specialistkompetens inom rekrytering, ofta med utbildning inom HR och beteendevetenskap. En rekryterare kan jobba på ett rekryteringsföretag eller ett bemanningsföretag med uppdrag att hitta och matcha kandidater mot personalbehov hos olika kunder. Rekryteraren skapar kravprofiler, annonser och gör matchningen genom search och urvalsarbete, telefonintervjuer, djupintervjuer, tester och bakgrundskontroller. De flesta rekryterare arbetar enligt en kompetensbaserad rekryteringsmetodik.

Vad är ett rekryteringsföretag?

Ett rekryteringsföretag hjälper andra företag att hitta och rekrytera personal. Rekryteringsföretaget genomför hela rekryteringsprocessen och matchar kandidater mot företagets personalbehov och lämnar sedan över välmatchade kandidater till företaget för anställning.

Hur fungerar det att rekrytera med hjälp av ett rekryteringsföretag?

Rekryteringsföretaget kan hjälpa kunden genom hela eller delar av rekryteringsprocessen, från search och urval till telefonintervjuer, djupintervjuer, tester, referenstagning och bakgrundskontroller. När man rekryterar med hjälp av ett rekryteringsföretag ingår ofta en garanti som innebär att man får hjälp med en ny rekryteringsprocess om den första av någon anledning blir fel.

Så går det till att rekrytera med First - steg för steg

 1. Rekryteraren sammanställer en kravprofil efter genomgång med kunden
 2. En annons författas och publiceras av rekryteraren för tjänsten som ska tillsättas
 3. Urvalsarbete och search startar för att hitta aktuella och intresserade kandidater
 4. Rekryteraren håller telefonintervjuer med aktuella kandidater
 5. Rekryteraren utför djupintervjuer av matchade slutkandidater
 6. Utvalda tester genomförs med certifierad rekryterare som kan identifiera till exempel jobbstil, motivation och beteende eller logisk analytisk förmåga
 7. Välmatchande kandidater träffar kunden för intervju
 8. Kunden utvärderar och väljer den kandidat som bäst matchar personalbehovet
 9. Referenstagning av utvald slutkandidat utförs av rekryteraren
 10. Bakgrundskontroll anpassad till aktuell tjänst genomförs
 11. Kunden anställer utvald och kvalitetssäkrad kandidat för anställning vid företaget
 12. Tre månader efter anställning följer rekryteraren upp resultatet och upplevelsen av rekryteringsprocessen och matchningen med både kund och kandidat.

Vill du upptäcka alla fördelar med att ta hjälp med rekrytering av ett rekryteringsföretag så är du välkommen att ta kontakt med oss på First i Stockholm.


Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!