Inspiration

Inspiration

Rekrytera tillbaka drömkollegan

Återrekrytera värdefulla medarbetare som slutat - Boomerang-trenden är här för att stanna!

Frågor?

Iréne Nilsson tog in på bootcamp hos en konkurrent i branschen men vände hem till First fullproppad med nya kunskaper, kompetenser och insikter efter ett par månader. 

På First stod dörren självklart öppen och Iréne var varmt välkommen tillbaka!

På en arbetsmarknad där fler byter jobb oftare har en boomerang-trend växt fram där medarbetare prövar sina vingar hos andra arbetsgivare för att sedan återvända till tidigare arbetsgivare. Fullproppade med nya kunskaper, kompetenser och insikter som de kan applicera hos sin tidigare arbetsgivare. Vad gör man när en av företagets mest värdefulla medarbetare säger upp sig för att börja ett annat jobb? Som chef känner du säkert igen dig i besvikelsen, stressen och rentav sorgen som kan infinna sig när du förlorar en nyckelperson som signat ett nytt jobb och säger upp sig? Som chef kan tillföra mer än om de aldrig mellanlandat hos en annan arbetsgivare.

Läs vidare för fem tips om hur du maximerar dina chanser att vinna tillbaka värdefulla medarbetare som lämnat företaget.

  1. Sköt det snyggt! Som alltid är ett snyggt avslut viktigt för både företaget och medarbetaren, se till att vara professionella oavsett anledning till avslutet.
  2. Lämna dörren öppen! Berätta för medarbetaren att dörren alltid står öppen om hen skulle vilja komma tillbaka. Håll kontakten och vårda relationen.
  3. Visa att du bryr dig om medarbetaren även efter avslut. Fortsätt stötta och gratulera till framgångar i det nya jobbet även om du hellre hade haft medarbetaren hos dig
  4. Behåll berättelserna! Använd berättelser i organisationen som lyfter tidigare medarbetare på ett bra sätt, det visar alla att ni har en företagskultur där man är uppskattad och värdefull även om man väljer att lämna företaget, det ökar chansen att medarbetare vågar söka sig tillbaka till er.
  5. Våga fråga! Om du uppfattar signaler om att medarbetaren vill komma tillbaka, ställ frågan! Tänk på att det kan vara både obekvämt och lite läskigt att fråga om man får komma tillbaka till företaget. Om det är en av dina mest värdefulla medarbetare som du har en chans att få tillbaka, vad har du då att förlora på att ställa frågan?

Iréne Nilsson är tillbaka på First sedan januari 2020 i en ny roll som affärsområdeschef för rekrytering och bemanning inom inköp och logistik samt som försäljningschef.

”Efter några månader insåg jag var min Måndagslycka fanns och valet att söka mig tillbaka till First var enkelt. Jag kommer fortsätta sätta oss på kartan och låta många fler företag få lära känna oss och förstå vår erfarenhet och expertis inom rekrytering och bemanning. Mitt hjärta har alltid klappat lite extra för inköp och logistik och det känns fantastiskt roligt att nu ta ett större ansvar och driva affärsområdet i sin helhet.”

Vi är First. Platsen där företag hittar människor med passion,erfarenhet och expertis och kandidater hittar sann Måndagslycka. First är en av de främsta inom rekrytering, bemanning och löneoutsourcing i Stockholm.

Läs gärna mer om våra tjänster här: 
Rekrytering och bemanning

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!