Inspiration

Inspiration

Referenstagning - tre frågor som du inte får missa!

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

En referenstagning bör bestå av flera olika frågor om kandidatens prestation och arbetssätt och samma frågor bör ställas till samtliga referenter. 

Vi på First tycker att det finns tre viktiga frågor som en referenstagning alltid ska innehålla:

1. Vilken relation har du och kandidaten idag och vilken relation hade ni när ni jobbade ihop? Var referenten kandidatens chef eller kollega? Är de vänner idag eller ”bara” före detta kollegor?

2. Om du hade möjlighet att anställa kandidaten igen, skulle du göra det?

3. Fråga också om varför eller varför inte beroende på referentens svar. Är svaret nej kan det betyda att referenten inte rekommenderar kandidaten men det kan också betyda att referenten visst rekommenderar kandidaten men att hen inte passar på arbetsplatsen där referenten nu jobbar. Därför är det viktigt att du tar reda på varför eller varför inte återanställning är aktuellt.

4. Hur var tempot och arbetsklimatet på arbetsplatsen där ni jobbade ihop?

Den här frågan är viktig för att du ska förstå i vilket sammanhang referenten beskriver och bedömer kandidatens prestation. Var den tidigare arbetsplatsen rörig, skedde arbetet i ett mycket högt tempo, vilka var kollegorna, vilka utmaningar fanns på arbetsplatsen.

Och till sist kom ihåg att en referenstagning bara ger information om hur kandidaten fungerat och presterat i en annan tid och på en annan plats. Referenstagningen ska aldrig ensam avgöra om du går vidare med kandidaten eller inte, referenstagningen är endast en del i rekryteringsprocessen som består av flera viktiga delar som tillsammans kan ge dig en uppfattning om kandidaten är rätt för tjänsten eller ej.

Vill du ha en mall för referenstagning, hör av dig så delar vi gärna med oss!

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!