Inspiration

Inspiration

Kompetensbaserad intervju

Att mäta en kandidats kompetens i en intervjusituation kan vara svårt, därför underlättar en väl förberedd och strukturerad intervjuteknik som den kompetensbaserade.

Frågor?
Iréne Nilsson Affärsområdeschef inköp/logistik/ Försäljningschef 070 279 83 21

Vad är en kompetensbaserad intervju?

En kompetensbaserad intervju är en djupintervju som hålls enligt en strukturerad metod där man använder sig av öppna frågor kring kandidatens kompetens, erfarenhet och personliga egenskaper. Frågornas syfte är att ge en så heltäckande bild som möjligt av kandidaten för att utvärdera om kandidaten besitter de kompetenser som efterfrågas för den aktuella rekryteringen. Intervjufrågorna är direkt kopplade till kompetenser utifrån en kravprofil.

Tester i kombination med kompetensbaserad intervju

I många processer genomförs även tester inför intervjun, vilka används som ett kompletterande underlag. Tester kan ge en indikation om en kandidats logisk- analytisk förmåga, personlighetsdrag, drivkrafter och motivationsfaktorer, hur personen fungerar i olika arbetssammanhang samt vad man kan förvänta sig av personens prestation i den aktuella tjänsten.

Kompetensbaserad intervjuteknik – Hur går det till?

En kompetensbaserad intervjuteknik bygger på att samtliga kandidater i en rekryteringsprocess får samma frågor. Frågorna handlar om de kompetenser och förmågor som är mest relevanta för tjänsten. Ofta förekommer frågeställningar där man ber kandidaten att beskriva hur hen reagerar i en specifik situation kopplad till den specifika tjänst som ska tillsättas. Rekryterare kan till exempel be en kandidat att berätta om en situation den varit med om och hur man agerade i den aktuella situationen. Kandidaten får berätta hur man gjorde, varför och vad resultatet blev.

Vilka är fördelarna med en kompetensbaserad intervju?

Fördelarna med en kompetensbaserad intervju är bland annat:

  • Att den minskar risken för att fördomar och omedvetna normer påverkar rekryterarens bedömning av kandidaten under intervjun
  • Att rekryteringsprocessen blir rättvis, alla kandidater får samma chans genom att alla får samma frågor från rekryteraren
  • Eftersom frågorna är ställda utifrån kravprofilen för tjänsten ges rekryterare rätt förutsättningar att verkligen undersöka de specifika kompetenser som är viktiga för den aktuella tjänsten

Att mäta kompetens i en intervjusituation kan vara väldigt svårt, därför underlättar en väl förberedd och strukturerad intervjuteknik som den kompetensbaserade.

Glöm inte personen!

Lika viktigt som det är att hitta rätt kandidat med rätt kvalifikationer, kompetens och erfarenhet, lika viktigt är det att rekryteraren får en bild kandidatens mjuka värden såsom förändringsbenägenhet, drivkrafter, vilken företagskultur personen trivs bäst i och varför. Det är kombinationen av mjuka hårda och värden i en person som avgör prestation.

Ni är varmt välkomna att ta kontakt med oss om ni vill veta mer om hur vi kan hjälpa er med er rekrytering eller med bemanning. Är du arbetssökande? Tveka inte att kontakta någon av oss på First som gärna hjälper dig vid eventuella frågetecken inför en intervju. Läs gärna mer om vilka roller vi jobbar med och registrera ditt CV här.

Vi är First. Platsen där företag hittar människor med passion,erfarenhet och expertis och kandidater hittar sann Måndagslycka.

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!