Inspiration

Inspiration

Fördelar med att använda ett rekryteringsföretag

Du som någon gång rekryterat vet att det är en process som kräver tid, engagemang och expertis.

Frågor?

En felrekrytering är dyr både för företaget och den anställde. Här delar vi med oss av de främsta fördelarna med att ta hjälp av ett rekryteringsföretag när du ska rekrytera. 

 1. Expertis
  Ett rekryteringsföretag har rekryterare som är experter med erfarenhet och expertis inom rekrytering. Rekryterare på rekryteringsbolag ägnar hela dagarna åt olika rekryteringsprocesser för lediga jobb och har därför kompetens inom hela urvalsprocessen. Anlitar du dessutom ett nischat rekryteringsföretag till exempel inom ekonomi så kan du få hjälp av branschens bästa rekryteringskonsulter inom det specifika området. 

 2. Dedikerade resurser
  En rekryteringsprocess tar tid. När du ska rekrytera behöver du lägga tid på att sammanfatta en kravprofil, skriva annons, searcha i CV-databaser, läsa ansökningar, telefonintervjua, djupintervjua, genomföra tester, prata med referenser, göra bakgrundskontroller och återkoppla till samtliga kandidater som sökt tjänsten. Om inte rekrytering är din huvudsakliga sysselsättning är en rekryteringsprocess ofta något du ska hinna med vid sidan av dina ordinarie arbetsuppgifter. Tar du hjälp av ett rekryteringsföretag får du hjälp genom hela rekryteringsprocessen och tiden du lägger ner på din rekryteringsprocess reduceras till de intervjuer du själv har med slutkandidater som rekryteringsbolaget redan kvalitetssäkrat, i praktiken kan det innebära att tidsåtgången för dig blir ett par timmar istället för minst ett par veckor eller mer. 

 3. Upparbetat nätverk och kanaler för spridning av platsannons
  Rekryterare vet vilka kandidater som söker jobb, vilka som är vilande eller öppna för förslag och vilka som nyss bytt jobb. De flesta rekryterare har dagligen kontakt med ett stort antal kandidater, därför vet de kandidaternas nuvarande jobbsökarstatus, även här lönar det sig att anlita nischade rekryteringsföretag som har koll på kandidaterna inom ett specifikt tjänsteområde, till exempel HR. Rekryterare har också ett stort nätverk av kandidater som de på ett enkelt sätt kan kommunicera med för att sprida ordet om den lediga tjänsten på ditt företag. Moderna rekryteringsverktyg och ett digitalt arbetssätt gör dessutom att skickliga rekryterare kan få stor spridning på kort tid och nå ut till fler potentiella kandidater både inom och utanför sitt nätverk. 

 4. Bra rekryteringsverktyg
  Alla som försökt sköta en rekryteringsprocess i mailkorgen vet hur svårt det är att se till att rekryteringen går professionellt till. Mailkorgen blir full, ansökningar blandas med andra mail och innan du anar har du inte längre koll på processen. I värsta fall missar du den perfekta kandidaten och dessutom riskerar du att missa återkoppling till de som sökt tjänsten. Seriösa rekryteringsföretag använder sig av någon form av rekryteringsverktyg i sina rekryteringsprocesser, där samlas kandidaterna på ett smidigt och hanterbart sätt och det finns funktioner för att säkerställa att samtliga kandidater får återkoppling under rekryteringsprocessens gång. När du anlitar ett rekryteringsbolag får du er rekryteringsprocess hanterad i ett system som säkerställer en korrekt hantering av kandidaternas personuppgifter i alla led.

 5. Erfarenhet av personbedömningar och tester
  Hur svårt kan det vara? Har du någon gång gjort en felrekrytering så vet du att rekrytering är svårt. En felaktig rekrytering kostar både tid, pengar och energi både för företaget och kandidaten som rekryterats till fel arbetsplats. Genom att använda ett rekryteringsföretag sköts er rekryteringsprocess av rekryterare som är experter på personbedömningar. Rekryterare har dessutom tillgång till ett antal verktyg för att säkerställa en bra rekryteringsprocess som leder till fler lyckade rekryteringar några exempel är rutiner för searcharbete, intervjumetodik och personlighetstester

 6. Kunskap om kandidatmarknaden och aktuella lönenivåer
  När det är dags att rekrytera är det lätt att kravprofilen blir en lång önskelista av kompetenser, erfarenheter och förmågor som man önskar att den kommande kollegan ska ha. Baksidan blir att personen man söker utifrån kravprofilen blir svår att hitta och kanske inte ens existerar. När du tar hjälp av ett rekryteringsföretag så får du tillgång till deras expertis och kunskap om kandidatmarknaden och aktuella lönenivåer inom olika yrken. Rekryterare kan ge dig råd om vilka kandidatprofiler du rimligtvis kan hitta och vilken lönenivå du kan förvänta dig att kandidaten kommer att ha. 

 7. Garanti
  Sist men inte minst, du får alltid en garanti. De flesta rekryteringsbolag lämnar en garanti på sina rekryteringsuppdrag som innebär att rekryteraren gör om rekryteringen utan extra kostnad om den inte blir bra. Rekrytering handlar om människor och oavsett hur väl genomförd en rekryteringsprocess är så kan det ändå bli fel, när du anlitar ett rekryteringsföretag för din rekrytering så kan du känna dig trygg med att även om det blir fel så får du hjälp att göra om och göra rätt. 

Rekrytering är svårt, det är ett hantverk som kräver kompetens och expertis. På First har vi rekryteringskonsulter som är experter på rekrytering med passion för att hjälpa kandidater och kunder att göra den perfekta matchningen. Allt för att du ska rekrytera exakt rätt person till ditt team. 

Vill du upptäcka alla fördelar med att ta hjälp med din rekrytering av ett rekryteringsbolag så är du välkommen att ta kontakt med oss på First i Stockholm. 

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!