Inspiration

Inspiration

Chefsrekrytering: en guide till en lyckad rekrytering!

Ska du rekrytera en ledare eller chef? Här får du veta vad du behöver för att lyckas med din chefsrekrytering.

Frågor?

Framgångsrika företag har medarbetare som känner sig sedda, hörda, uppskattade och engagerade. För att medarbetarna ska uppleva en företagskultur som skapar just det så krävs det ett bra ledarskap i organisationen. Därför är det så viktigt att du lyckas med din chefsrekrytering. 

För att rekrytera rätt chef till din organisation behöver du få en bild av kandidaten inom dessa tre områden: 

 1. Erfarenhet och kompetens
  Vad har kandidaten genomfört i sina tidigare chefsjobb och med vilket resultat? Vad har personen tagit initiativ till och genomfört på tidigare arbetsplatser och vad blev resultaten av arbetet?

 2. Personlighet och drivkrafter
  Hur är kandidaten som person och vad driver honom eller henne i jobbet? Du bör söka efter en chef som har koll på sina drivkrafter och du vill känna till dem för att avgöra vad du kan förvänta dig av personen i chefsrollen.

 3. Värderingar och beteenden
  Vad motiverar kandidaten och vad avgör de beslut som hen fattar i sitt jobb? Värderingar handlar om personens syn på rätt och fel och vad som är viktigt. Utöver värderingarna vill du också veta hur personen agerar utifrån sina värderingar, vilka beteenden värderingarna ger upphov till.

Specialist och/eller ledare?

När du rekryterar en chef är det viktigt att du reflekterar över teamets behov. Har teamet behov av en chef som är specialist inom det område teamet arbetar? Då blir din utmaning att hitta en chef som är specialist med goda ledaregenskaper. Är teamets medlemmar seniora i sin kompetens kanske inte en specialist är det du söker, kanske har teamet istället ett behov av en person som kan se det bredare perspektivet istället för detaljerna och leda utvecklingen inom området. 

Det här innebär att en viktig del av ditt förarbete inför en chefsrekrytering bör gå ut på att inventera teamet. Vilka kompetenser finns i teamet och vad behöver tillföras. Vilka behov finns i gruppen och vilka mål har företaget på kort och lång sikt. När du tagit reda på detta börjar din kravprofil att ta form, kravprofilen blir din karta för att leta efter och hitta rätt chef för din rekrytering. 

Därför ska du ta hjälp av First med din chefsrekrytering:

 1. Vi har rekryterat chefer sedan 2003 och har ett stort nätverk av intressanta kandidater som vi byggt en relation med under många år.

 2. Vi använder den senaste tekniken för att hitta rätt kandidater till dig snabbt.

 3. Vi har under åren hjälpt många företag med chefsrekrytering, stora som små, och vi kan därför hjälpa dig att ta fram en bra och realistisk kravprofil för din rekrytering baserad på vår insikt om kandidatmarknaden.

 4. Vi tar hand om bakgrundskontroll och personlighetstester för att du ska få ett bra beslutsunderlag för en lyckad rekrytering.

 5. Flera av de chefer vi rekryterat ut till kunder under åren vänder sig till oss när de ska rekrytera till sitt team, det säger en hel del om hur vi jobbar!

Vill du ha hjälp med din chefsrekrytering så är du välkommen att ta kontakt med oss på First. Vi är ett av Stockholms bästa företag inom chefsrekrytering och vi är specialister på chefsrekrytering inom ekonomi, hr, lön, administration och inköp/logistik.

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!