Inspiration

Inspiration

Arbetsgivare: Sluta ghosta era kandidater

Ghosting är ett fenomen som tyvärr inte bara existerar i dejtingvärlden utan även i professionella sammanhang som jobbsökning och rekrytering.

Frågor?

Enligt Wikipedia är ghosta ett relativt nytt ord som syftar till att avsluta en relation utan att ta direkt kontakt med den man avslutar relationen med.

Denna göra-slut-strategi är ett fenomen som uppkom i relationsvärlden innebär helt enkelt att man bara slutar kommunicera när man inte längre vill ses.

Det är inte ovanligt att en arbetsgivare ghostar kandidater i en rekryteringsprocess - något som varken är positivt för företaget som rekryterar eller för kandidaten som blir ghostad.

Idag ghostar både arbetsgivare och kandidater, men de negativa effekterna är mer påtagliga när det är ett företag som ghostar.

Negativa effekter av att ghosta i en rekryteringsprocess
Att ghosta kandidater kan påverka företagets varumärke som arbetsgivare, såväl internt som externt. Har man som kandidat varit med om en dåligt hanterad rekryteringsprocess så kommer man inte få ett positivt intryck av företaget och chansen är stor att man delar med sig av sin negativa upplevelse till andra. Ett företag som har ett dåligt rykte som arbetsgivare kommer ha svårare att locka till sig ett bra urval av kompetenta kandidater och detta kan då påverka framtida rekryteringar. På dagens arbetsmarknad där det råder brist på vissa kompetenser vill man som arbetsgivare ha ett gott rykte.

Ett vanligt misstag i en rekryteringsprocess
Ett av de vanligaste misstagen arbetsgivare gör i en rekryteringsprocess är att missa återkopplingen till kandidaterna under rekryteringsprocessens gång. När en rekryteringsprocess drar ut på tiden finns en risk att du tappar kandidater till andra arbetsgivare eller att de väljer att helt enkelt hoppa av din rekryteringsprocess på grund av dålig återkoppling.

Tänk på första intrycket av er som arbetsgivare
Kontakten under er rekryteringsprocess är det första intrycket kandidaten får av hur det skulle vara att arbeta hos er, även om du tar hjälp av en extern rekryterare. Anlitar du ett rekryteringsföretag för er rekryteringsprocess så bör du säkerställa att de har en bra rutin för återkoppling till kandidater under och efter rekryteringsprocessen.

Varför är det viktigt med en bra kandidatupplevelse?
Du har allt att vinna på att skapa en bra kandidatupplevelse genom att lägga tid på att ge en bra återkoppling till kandidater som varit med i er rekryteringsprocess.

Om du ger dålig eller ingen återkoppling till kandidater som sökt ett jobb på ditt företag så riskerar du inte bara att det påverkar ditt varumärke negativt utan även att kandidater avstår från att söka andra tjänster hos er framöver och att de dessutom avråder andra från att söka jobb hos er.

På dagens arbetsmarknad där det är hård konkurrens om kompetensen har du inte råd att förlora kandidater på grund av en dålig kandidatupplevelse.

5 tips för att säkerställa en bra kandidatupplevelse:

  1. Se till att alla som sökt tjänsten får ett “tack för din ansökan”-mail. Om möjligt informerar du redan i tack-mailet om när kandidaten kan vänta sig nästa återkoppling från er och om hur lång tid ni beräknar att er rekryteringsprocess kommer att ta. Lämna också kontaktuppgifter till ansvarig rekryterare för eventuella frågor om tillsättningen. 
  2. Säkerställ att alla som väljs bort under er rekryteringsprocess får ett “nej tack”, ju förr desto bättre. Låt inte kandidater vänta på ett svar om de valts bort tidigt i processen.
  3. Ta dig tid att ge en mer personlig återkoppling till kandidaten ju längre de kommit i er rekryteringsprocess. Har kandidaten lagt tid på en telefonintervju, kanske även en djupintervju och dessutom tester så är det minsta du som rekryterare kan göra att lyfta luren och ge en personlig återkoppling om varför du valt att gå vidare med andra kandidater. Anpassa kommunikationen till antalet sökande i processen, är det flera hundra sökande är det svårt att ge en personlig återkoppling till alla men är det bara ett fåtal sökande så har du möjlighet att ge en lite mer personlig återkoppling till alla som sökt. 
  4. Om rekryteringsprocessen drar ut på tiden, återkoppla regelbundet. I sin enklaste form återkopplar du per mail. En kandidat du träffat ringer du upp för att berätta om att er rekryteringsprocess dragit ut på tiden, samtidigt kan du stämma av om kandidaten är inne i andra rekryteringsprocesser och ta reda på om det finns en risk att ni tappar kandidaten till en annan arbetsgivare.
  5. Hör hellre av dig en gång för mycket än en gång för lite. Ring det där samtalet till kandidaten som du är osäker på för att hen ser ut att vara överkvalificerad, kanske missar du ett guldkorn om du inte gör det och visar det sig inte vara rätt matchning ändå så har du i alla fall bara spenderat din tid på att vårda företagets varumärke.

Vi är First. Platsen där företag hittar människor med passion,erfarenhet och expertis och kandidater hittar sann Måndagslycka. Läs gärna mer om vår rekryteringsprocess på https://www.firstreserve.se/inspiration/rekrytering-1/rekryteringsprocessen  

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!