Inspiration

Inspiration

5 saker att tänka på när du anlitar ett rekryteringsbolag

Att rekrytera tar tid och är en process som kräver kompetens och erfarenhet när det kommer till kandidatutvärdering och personbedömning, dessutom är det dyrt att rekrytera fel. Det gäller oavsett om du rekryterar till en enkel eller kvalificerad tjänst. Därför är det en god idé att anlita ett rekryteringsbolag när du ska rekrytera.

Frågor?

Att anlita ett rekryteringsbolag kommer givetvis med en kostnad men väljer du rätt rekryterare för rekryteringsprocessen är det en investering du kommer att ha nytta av i många år framöver. Här ger vi vägledning i hur du kan tänka när du fattar beslut om vilket rekryteringsbolag du ska anlita.

 1. Spetskompetens
  Olika tillsättningar kräver olika kunskaper och erfarenhet hos en rekryterare. Vänd dig till ett rekryteringsbolag som är experter inom det område du ska rekrytera. Det finns olika rekryteringsbolag som har olika inriktningar, till exempel ekonomi, HR, lön, administration och inköp/logistik för att nämna några. Be gärna rekryteringsbolaget att berätta om liknande tillsättningar de tidigare gjort och om de har referenskunder som du kan få prata med.

 2. Säkerställ en bra kandidatupplevelse
  Ett företag som är mån om sitt varumärke vill ta lika väl hand om sina kandidater som sina kunder. En kandidat kan vara en kund idag, imorgon eller aldrig igen beroende på kandidatupplevelsen. Oavsett om du gör rekryteringen själv eller anlitar ett rekryteringsbolag så är det ditt varumärke som kandidaten upplever under er rekryteringsprocess. När du anlitar ett rekryteringsbolag bör du ta reda på hur de hanterar de kandidater som söker eller på annat sätt visar intresse för tjänsten. Vilka kontaktvägar finns för kandidater att ställa frågor till rekryteraren, vilken återkoppling ges till kandidater under processens gång och efter att er rekryteringsprocess är avslutad? Hur säkerställer rekryteringsbolaget att alla som sökt tjänsten får återkoppling?

 3. Använd en kravprofil
  För att en rekrytering ska bli lyckad behöver en kravprofil skapas. Anlitar du ett rekryteringsbolag hjälper en rekryterare till att utforma kravprofilen som innehåller information om de kompetenser, kunskaper och förmågor som eftersöks i rekryteringsprocessen. Använd en rekryterare med erfarenhet som kan rådge och vägleda dig i hur den aktuella kandidatmarknaden ser ut och vilka kompetensprofiler som ni kan väntas hitta för rekryteringen.

 4. Ha en tydlig arbetsprocess
  Ställ krav på den rekryterare du valt att anlita och sätt ramar för ert samarbete. Ta reda på vad rekryteraren behöver från dig för att göra en bra leverans och var tydlig med dina förväntningar under rekryteringens gång. Jobba med en tidsplan med deadlines för kandidatpresentation, djupintervjuer med dig och andra på företaget samt tester, bakgrundskontroller och referenstagning. Be rekryteraren att veckovis rapportera om framsteg i er rekryteringsprocess.

 5. Garanti
  Rekrytering handlar om människor och det innebär att det kan bli fel ibland trots en väl genomförd rekryteringsprocess. Den perfekta kandidaten kan av flera anledningar ha svårt att lyckas i det nya jobbet och förutsättningar på företaget kan ändras som gör att rekryteringen inte faller väl ut. När du anlitar ett rekryteringsföretag för din rekrytering ska du säkerställa att de erbjuder en garanti om rekryteringen inte faller väl ut.

En rekryteringsprocess kräver kompetens och expertis inom kandidatutvärdering. First är ett rekryteringsbolag i Stockholm med rekryteringskonsulter som är experter på rekrytering och med passion för att hjälpa kandidater och kunder att hitta varandra.

Vill du ta hjälp med din rekrytering av oss på First så är du välkommen att kontakta oss idag.

Inspiration Mer Inspiration
Rekrytering Var anställningsbar på robotarnas arbetsmarknad 4 minuter

Oroar du dig för att din tjänst ska tas över av robotar och att du därmed blir överflödig på din arbetsplats?

Mer information
Rekrytering Referenstagning - tre frågor som du inte får missa! 3 minuter

Urvalsarbetet börjar närma sig sitt slut, genom djupintervjuer och tester har ni landat i en eller ett par kandidater som ni kan tänka er att anställa. Nu är det dags för referenstagning men vad är viktigt att tänka på, vilka frågor får du inte missa att ställa till referenten?

Mer information
Rekrytering Kan man rekrytera utan CV? 3 minuter

Traditionellt sett har det vanligaste sättet att söka ett jobb varit att skicka in ett CV och ett personligt brev. Arbetsgivare har rutinmässigt uppmanat kandidater att skicka dokumenten för att söka ett ledigt jobb. Men vad händer på en arbetsmarknad där det råder kompetensbrist och där kandidaternas jobbsökarbeteende ändrats? Kan man som arbetsgivare fortfarande sitta vackert och vänta på att kandidaterna ska ta sig tiden och skicka in både CV och personligt brev?

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!