Inspiration

Inspiration

Vill du byta karriär?

Har du tänkt tanken att du valt fel karriär? Drömmer du dig bort till andra roller, arbetsuppgifter eller branscher? Då kanske det är dags för dig att byta karriär och jobb.

Frågor?

Många tänker tanken men vågar inte alltid ta steget. Oavsett om du har ett jobb idag eller befinner dig mellan jobb finns det vissa tecken som kan berätta för dig att du är redo att ta steget.

Om det enda som motiverar dig att gå till jobbet är lönen så kan det vara ett tecken på att du valt fel karriär. Pengar är något de flesta behöver men om du fick välja mellan att göra något du tycker är roligt och meningsfullt varje dag eller något du tycker är tråkigt och jobbigt för att få lön på kontot den 25:e, vad skulle du då välja? Har du valt rätt karriär längtar du till ditt jobb och känner dig nöjd och glad när arbetsdagen är över. Känner du inte glädje inför dina arbetsuppgifter eller de resultat du skapar i ditt jobb så kan det vara så att du valt fel yrke eller bransch.

Men hur gör man då för att byta karriär?

Börja med att ta reda på vilka arbetsuppgifter du tycker är kul
Inventera ditt nuvarande jobb, vilka arbetsuppgifter utför du när tiden flyger förbi och vilka arbetsuppgifter tycker du är tråkiga eller rentav outhärdliga? Finns det arbetsuppgifter som kollegor utför som du önskar att du ansvarade för? Genom att ställa dig själv dessa frågor kan du få koll på vilka arbetsuppgifter som du skulle vilja jobba med framöver. När du vet vilka arbetsuppgifter som motiverar och inspirerar dig är det enklare att ta reda på vilka tjänster och befattningar du är intresserad av och kan börja staka ut vägen för att ta dig dit.

Kartlägg dina kompetenser
Ta reda på vilka kompetenser du redan har och fundera på hur de kan användas i andra branscher och jobb. Kanske är vägen kortare än du tror till en ny karriär? Har du en fallenhet för vissa typer av arbetsuppgifter som du dessutom tycker är roliga så kan du använda dem för att leta efter andra jobb och branscher där dina kompetenser kommer att komma till användning. Vi blir ofta bra på sånt vi tycker är roligt så genom att ta reda på vad du redan är bra på kan du få en förståelse för vilka arbetsuppgifter som skulle motivera och inspirera dig i en ny karriär.

Ta hjälp av experter för att hitta vägen
Jobbcoacher, arbetsförmedlare och rekryterare har ofta kunskap om vilka vägar man kan gå för att ta sig in i en viss bransch eller till ett visst yrke. Ta hjälp av dem för att få tips och råd om hur du tar det första steget. Det är också en bra idé att prata med personer som jobbar i de branscher eller de befattningar som du är lockad av, hur har deras karriärväg sett ut? Har de tips på bra utbildningar som de vet att arbetsgivare gärna rekryterar elever från?

När du identifierat vilken väg du vill gå och vart du ska är det dags att göra en plan för hur du ska ta dig dit. Du behöver fundera igenom dina ekonomiska förutsättningar om du ska studera men också om du kommer att bli tvungen att gå ner i lön för att du byter till en bransch eller ett yrke som skiljer sig mycket från din tidigare karriär.

När du byter inriktning på karriären till något helt nytt kommer du att konkurrera med andra juniora och då behöver du ha en realistisk förväntan på din nya lönenivå. Förhoppningsvis kan du avancera snabbare i yrket tack vare dina tidigare arbetslivserfarenheter men har du tidigare haft en senior roll inom ett helt annat yrke så kan du oftast inte förvänta dig samma lönenivå när du byter inriktning på din karriär.

När du vet vart du vill och hur du ska ta dig dit är det bara att köra! Arbetslivet är långt och det finns ingen anledning att jobba med något som du inte tycker om. Det är aldrig för sent att byta inriktning så ta chansen att ta dig till en karriär där du får uppleva måndagslycka!

Hos First Rekrytering och Bemanning i Stockholm kan du hitta lediga jobb inom HR, lön, ekonomi, inköp, logistik och administration. På våra inspirationssidor hittar du fler artiklar om att söka jobb och kika även gärna på våra lediga tjänster om du är redo för nästa steg i din karriär.

Inspiration Mer Inspiration
Måndagslycka 5 sätt att hitta och rekrytera innovativa medarbetare 3 minuter

Världen förändras ständigt och digitaliseringen har gjort att förändringen går snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare att vara innovativa.

Mer information
Måndagslycka Sätt karriärmål för att öka din måndagslycka 4 minuter

De flesta av oss spenderar en tredjedel av sin tid på jobbet, det innebär att vi många gånger är mer tid på arbetsplatsen än med våra nära och kära eller på andra saker vi tycker om att göra.

Mer information
Måndagslycka Välmående på jobbet 4 minuter

Vill du hitta måndagslycka under 2021? Läs vidare för att veta hur du behåller din måndagslycka om du redan hittat den eller om du vill veta hur du ska göra för att hitta den. Här får du våra 6 bästa tips om hur du ska öka ditt välmående på jobbet under 2021.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!