Inspiration

Inspiration

Ghosting i rekryteringsbranschen är maktmissbruk

Att bli sedd och hörd är en av de viktigaste faktorerna för att vi människor ska må bra. Därför undrar jag vad som händer med kandidater som gång på gång får intrycket av motsatsen när de blir ghostade i rekryteringsprocessen av arbetsgivare och rekryterare?

Frågor?

Uteblivna svar från en rekryterare kan ge en signal till kandidaten att den varken är sedd eller hörd och därför inte viktig. Jag ställer mig frågan vad det kostar oss alla när återkopplingen till kandidater uteblir och människor tappar självförtroende och motivation i sökandet efter ett nytt jobb?

Att söka jobb kan vara en rolig och spännande process, men det kan också vara påfrestande, frustrerande och ansträngande. I värsta fall har man plötsligt och oväntat fått lämna sin anställning och kastats ut på en arbetsmarknad och i ett jobbsökande som man gärna sluppit.

Vilket ansvar har då rekryterare för kandidaters mående under deras arbetssökande? Jag vill påstå att vi rekryterare har ett avgörande ansvar för kandidaternas mående under arbetssökandet, och en skyldighet att göra allt vi kan för att kandidaten ska behandlas bra och med värdighet i varje rekryteringsprocess. Särskilt när det krävs så lite för att en kandidatupplevelse ska vara positiv.

Ribban ligger idag så lågt att man gör mer än de flesta bara man återkopplar regelbundet och dessutom är trevlig i de kontakter man har med kandidater. Så för de arbetsgivare som vill sticka ut som en arbetsgivare med den bästa kandidatupplevelsen i branschen så räcker det att med ganska små medel göra bara lite mer än de andra.

För mig är ghosting en fråga om hur man ser på andra människors värde och sin egen maktställning. Att visa en kandidat respekt genom ett trevligt bemötande och återkoppling oavsett om den är aktuell för en tjänst eller ej är att bekräfta den andra personens värde som människa.

Dessutom sitter man som rekryterare på en hel del makt, en makt att välja ut de personer som ska få möjlighet till ett meningsfullt jobb och en inkomst som kan vara hela familjens försörjning. Den makten får inte missbrukas eller tas för given.

Jag har bestämt mig för att göra allt jag kan för att bidra till en arbetsmarknad med kandidatupplevelser i världsklass. Ingen ska behöva tappa självförtroende eller känna sig utan betydelse under jobbsökandet.

Måndagslycka är inte förbehållet alla som just nu har en anställning utan är även till för de som befinner sig mellan jobb. Vi som rekryterare kan välja om vi vill vara en anledning till en kandidats måndagslycka eller söndagsångest, valet borde vara enkelt!


Sandra Solomon
VD/Partner
First Rekrytering I Bemanning I Löneoutsourcing

Inspiration Mer Inspiration
Måndagslycka 5 sätt att hitta och rekrytera innovativa medarbetare 3 minuter

Världen förändras ständigt och digitaliseringen har gjort att förändringen går snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare att vara innovativa.

Mer information
Måndagslycka Sätt karriärmål för att öka din måndagslycka 4 minuter

De flesta av oss spenderar en tredjedel av sin tid på jobbet, det innebär att vi många gånger är mer tid på arbetsplatsen än med våra nära och kära eller på andra saker vi tycker om att göra.

Mer information
Måndagslycka Välmående på jobbet 4 minuter

Vill du hitta måndagslycka under 2021? Läs vidare för att veta hur du behåller din måndagslycka om du redan hittat den eller om du vill veta hur du ska göra för att hitta den. Här får du våra 6 bästa tips om hur du ska öka ditt välmående på jobbet under 2021.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!