Inspiration

Inspiration

Förhandla dig till en bra lön

Vid olika tillfällen under karriären har du möjlighet att förhandla om din lön. Det kan vara i samband med att du byter jobb till en annan arbetsgivare, byter tjänst på företaget du jobbar för eller i samband med den årliga lönerevisionen som följer av ditt anställningsavtal eller det kollektivavtal arbetsgivaren är bunden till.

Frågor?

I de olika situationerna kan förutsättningarna vara lite olika. Här reder vi ut skillnaderna och ger dig några steg som ökar dina chanser att förhandla dig till en bra lön.

Löneförhandla när du byter jobb
Försök hitta information om löneläget för en person med motsvarande arbetsuppgifter i samma bransch. Ta del av lönestatistik och fråga rekryterare. Rekryterare har ofta erfarenhet av att rekrytera till liknande tjänster i olika branscher på olika företag och kan ofta ge dig bra information om det aktuella lönespannet som du kan förvänta dig.

Ibland kan du få värdefull information från andra som jobbar med motsvarande arbetsuppgifter i en annan eller samma bransch. Tänk dock på att informationen om löneläget kan variera mycket och inte alltid är direkt jämförbar beroende av:

 • Vilken bransch företaget verkar i
 • Storleken på företaget
 • Hur svårrekryterad kompetensen var vid tidpunkten då medarbetaren rekryterades
 • Företagets ekonomiska status och stabilitet

Löneförhandla när du byter tjänst på företaget
Om du får helt eller delvis nya arbetsuppgifter som i princip innebär en befordran så bör du även få en ny lön.

Kliver du in i en helt ny tjänst är det att likställa med att byta jobb även om du är kvar hos samma arbetsgivare. Den nya tjänsten kan ligga i samma löneläge men ofta ligger den högre om den bygger vidare på det du gjort tidigare. Ett exempel är om du fått ett utökat ansvar eller får jobba med större projekt, då ska lönen förhandlas direkt när du byter tjänst.
Om företaget tecknat kollektivavtal kan det finnas bestämmelser i löneavtalet som anger hur lönen ska hanteras när en anställd får nya arbetsuppgifter, hör med ditt fackförbund om du är osäker på vad som gäller.

Årlig lönerevision
Det finns idag I Sverige ingen lag som ger rätt till en årlig löneökning för anställda. Däremot ger kollektivavtal och centrala löneavtal rätt till en årlig löneökning. Därför kan det vara skillnad beroende på om du arbetar för en arbetsgivare som tecknat kollektivavtal eller inte. Jobbar du för en arbetsgivare som inte har kollektivavtal bör det framgå av ditt anställningsavtal när du har rätt till lönerevision.

Några enkla tips när du ska löneförhandla:

 1. Håll en bra stämning
  En löneförhandling ska vara en dialog, ett samtal om vad du levererar till företaget, vad de ger dig tillbaka, vad din tid är värd och om vad ditt arbete är värt för arbetsgivaren. Om du och arbetsgivaren inte har samma uppfattning om din prestation och var din lönenivå bör ligga - ta det inte personligt. Se till att hålla en god ton genom hela samtalet, kommer ni ändå inte överens får du fundera på om du är på rätt arbetsplats. Kanske finns det andra saker än lön som väger upp, kanske inte?
 2. Visa ditt värde
  Var väl förberedd, notera för dig själv vad du har åstadkommit på företaget och vilken betydelse det har för företagets mål och framgång så att du tydligt och konkret kan motivera för din chef varför du är värd en högre lön.
 3. Begär alltid lite mer
  Börja lite högre än den nivå du skulle känna dig nöjd med, du får räkna med att du med största sannolikhet inte kommer att få den lön du begär utan diskussion. Med största sannolikhet kommer det att bli en förhandling där du och din arbetsgivare behöver hitta en nivå att mötas på, då är det bra om du inte startar på din lägstanivå.
 4. Lön är mer än pengar på kontot - hitta lösningar
  Om arbetsgivaren inte kan möta dig på den lönenivå du begärt - försök att hitta andra lösningar. Kom ihåg att det finns annan ersättning än kronor i månadslön som också kan vara lön.

Andra ersättningar och förmåner som du kan förhandla om:
Vi frågade vårt nätverk på LinkedIn och följande ersättningar och förmåner visade sig vara intressanta för personer i vårt nätverk.

 • Fler semesterdagar
 • Kortare arbetstid
 • Flexibel arbetsplats eller arbetstid
 • Utbildning
 • Extra pensionsavsättning
 • Karriärmöjligheter
 • Sjukförsäkring
 • Föräldralön vid föräldraledighet (en extra ersättning från arbetsgivaren utöver ersättningen från Försäkringskassan)
 • Årlig hälsokontroll
 • Möjlighet att resa i affärsklass om du har ett jobb där du reser mycket i tjänsten
 • Möjlighet att resa på branschdagar, mässor, nätverksmöten, temadagar och konferenser för kompetensutveckling och nätverksbygggande
 • Delägarskap eller optioner
 • Förmånsbil
 • Möjlighet att ha hund på jobbet (huddagis kostar runt 3 500 kr per månad i snitt).
 • Massage på jobbet

Hoppas att du nu fått med dig ett par tips inför din kommande löneförhandling, lönen är inte allt men den är viktig och därför vill vi ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas!

Har du en lön och andra förmåner som du är nöjd med men infinner sig inte måndagslyckan i alla fall? Eller, har du utrymme i budgeten för att anställa en ny medarbetare att löneförhandla med? Vi på First kan ha lösningen för dig oavsett om du vill hitta en ny arbetsgivare att löneförhandla med eller om du har behov av en ny medarbetare att avlöna.

Välkommen att kontakta oss!

Inspiration Mer Inspiration
Måndagslycka 5 sätt att hitta och rekrytera innovativa medarbetare 3 minuter

Världen förändras ständigt och digitaliseringen har gjort att förändringen går snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare att vara innovativa.

Mer information
Måndagslycka Sätt karriärmål för att öka din måndagslycka 4 minuter

De flesta av oss spenderar en tredjedel av sin tid på jobbet, det innebär att vi många gånger är mer tid på arbetsplatsen än med våra nära och kära eller på andra saker vi tycker om att göra.

Mer information
Måndagslycka Välmående på jobbet 4 minuter

Vill du hitta måndagslycka under 2021? Läs vidare för att veta hur du behåller din måndagslycka om du redan hittat den eller om du vill veta hur du ska göra för att hitta den. Här får du våra 6 bästa tips om hur du ska öka ditt välmående på jobbet under 2021.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!