Inspiration

Inspiration

Är du anledningen till att chefen sagt upp sig?

Att ha en bra chef är viktigt för trivseln på jobbet. Det finns många guider, artiklar och uppfattningar om hur man är en bra chef, jag har till och med själv skrivit en del. Men är ett bra ledarskap enkom chefens ansvar eller kräver ett bra ledarskap också ett bra medarbetarskap?

Frågor?

Självklart säger jag! Ett bra ledarskap är nära sammankopplat med ett bra medarbetarskap.  Fungerar inte det ena kommer inte det andra fungera och det är ett ömsesidigt ansvar mellan chef och medarbetare att få det att funka på arbetsplatsen.

Visserligen har en chef betalt för att ta ett större ansvar för verksamheten än en medarbetare. Ett ansvar att leda och fördela arbetet och ett ansvar för att teamet gemensamt och individuellt når företagets mål. I det ingår även att ta ett ansvar för personalfrågor och personalens trivsel på arbetsplatsen. 

Men det är ju även så att medarbetarna har betalt för att vara medarbetare. Betalt för att utföra sina arbetsuppgifter, vara en bra kollega och för att samarbeta med sina kollegor och med sin chef för att nå företagets gemensamma mål, själva syftet med att företaget finns. 

Idag ställs höga krav på chefer och deras ledarskap, med all rätt. En framgångsrik organisation behöver ett bra ledarskap för att fungera optimalt.

En framgångsrik organisation behöver också skickliga medarbetare. Medarbetare som tar ansvar för sina arbetsuppgifter men också för samarbetet och trivseln på arbetsplatsen. 

Jag vet många medarbetare som lämnat ett jobb på grund av att de haft en chef med ett dåligt ledarskap. Men jag vet också fler som valt att lämna ett chefsjobb på grund av medarbetare som inte tagit ansvar för sitt medarbetarskap. Ansvaret för att få samarbetet att fungera på arbetsplatsen måste vara ömsesidigt mellan chef och medarbetare. 

Därför ligger det i allas intresse att vara med och skapa en företagskultur där chefer och medarbetare samarbetar och tar ansvar tillsammans. Där vi är måna om varandra som medarbetare, chefer och kollegor. 

Företag, eller rättare sagt, chefer och medarbetare behöver skapa en kultur där det är lika viktigt att chefen har ett bra ledarskap som medarbetarna vill ledas av men också en kultur som präglas av ett medarbetarskap som chefen vill leda.

Några enkla råd på vägen mot en sådan arbetsplats är: 

  1. Välj din chef med omsorg, vare sig det är du själv som är ny på företaget eller om chefen är ny på företaget. 

  2. Välj dina medarbetare med omsorg, vare sig du nyrekryterar eller får ta över ett befintligt team efter en annan chef.

  3. Kom ihåg att samarbetet mellan chef och medarbetare på arbetsplatsen vilar på en grund av ömsesidighet. Ett givande och ett tagande som kräver att båda tar ansvar för samarbetet, trivseln och arbetet som ska utföras.

  4. Kom ihåg: Du är inte en staty. Du kan flytta på dig. Om din chef inte har ett bra ledarskap kan du söka måndagslycka i ett nytt arbete hos en annan arbetsgivare. Om medarbetarna inte har ett bra medarbetarskap kan du söka måndagslycka som chef för ett annat team på en annan arbetsplats.

First är ett rekryteringsföretag i Stockholm och vårt viktigaste uppdrag är att hjälpa kandidater att hitta sann måndagslycka på helt rätt arbetsplats.

Här hittar du våra lediga jobb och om du är ett företag som behöver rekrytera nya duktiga medarbetare eller chefer så kan du läsa mer om våra tjänster för företag här: rekrytering och bemanning.

Inspiration Mer Inspiration
Måndagslycka 5 sätt att hitta och rekrytera innovativa medarbetare 3 minuter

Världen förändras ständigt och digitaliseringen har gjort att förändringen går snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare att vara innovativa.

Mer information
Måndagslycka Sätt karriärmål för att öka din måndagslycka 4 minuter

De flesta av oss spenderar en tredjedel av sin tid på jobbet, det innebär att vi många gånger är mer tid på arbetsplatsen än med våra nära och kära eller på andra saker vi tycker om att göra.

Mer information
Måndagslycka Välmående på jobbet 4 minuter

Vill du hitta måndagslycka under 2021? Läs vidare för att veta hur du behåller din måndagslycka om du redan hittat den eller om du vill veta hur du ska göra för att hitta den. Här får du våra 6 bästa tips om hur du ska öka ditt välmående på jobbet under 2021.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!