Inspiration

Inspiration

6 effektiva sätt att jobba hemifrån

Coronakrisen har gjort att fler än någonsin jobbar hemifrån. En del är vana att jobba hemma och har gjort det under många år men för andra är situationen helt ny. Hur gör man egentligen för att jobba hemifrån på ett effektivt och bra sätt?

Frågor?

Här får du tips om hur du kan skapa en bra arbetsplats hemma, hitta fokus och hålla kontakten med dina kollegor.

 1. Skapa en struktur
  Börja varje dag med att sätta en struktur för dagens arbete, skriv ner och planera in de arbetsuppgifter du behöver få gjorda. Kom ihåg att lämna utrymme för oväntade saker som dyker upp eller för kollegor som kan behöva hjälp med en arbetsuppgift. Kom också ihåg att planera in pauser, utan kollegor som lockar är det lätt att glömma bort både lunchrast och fikapauser.

 2. Sätt upp en bra arbetsplats
  Även om det kan verka skönt att slänga upp fötterna i soffan med datorn i knät första dagen av jobb hemifrån är det sällan en bra arbetsställning på sikt. Se till att du hittar en arbetsplats i hemmet där ljusinsläppet är bra så att du ser din skärm ordentligt och att du sitter bekvämt. Kom ihåg micropauserna som är ett naturligt inslag när du jobbar på kontoret, promenaden till postboxen för att hämta dagens post, turen bort till kaffemaskinen för att fylla på kaffekoppen och besöket vid kollegans arbetsplats för att berätta om kunden du just löste ett problem åt. Se till att micropauserna blir av i hemmet, res dig från arbetsplatsen regelbundet för att hämta vatten eller kaffe, prata gärna i telefon ståendes eller gåendes och använd en del av lunchrasten till en välgörande promenad utomhus. Givetvis med social distans till de du möter på promenaden.

 3. Förbered lunch och mellanmål
  När man jobbar hemifrån är det lätt att man glömmer bort att förbereda lunch och mellanmål och risken är då att man äter det första man kommer åt som kan ge lite snabb energi. Förbered en bra lunch innan arbetsdagens början och se till att du har bra snacks i kylen att fylla på med emellanåt när du behöver energi. Fyll på med frukt, grönsaker och nötter som nyttigt och enkelt att plocka fram.

 4. Gör dig redo för arbetsdagen
  Att sätta på sig jobbkläder hjälper hjärnan att ställa om till ett jobb-mindset. När du inte byter om från pyjamasen kan det vara svårare att komma igång med arbetsdagen när du ska jobba hemma. Att hålla fast vid rutiner som att gå upp på morgonen och göra sig redo för jobbet kan vara extra viktigt i tider av kris. Att känna dig som en del av ett större sammanhang genom att klä dig som om du skulle till kontoret kan vara en viktig rutin som håller dig fokuserad under arbetsdagen. Kom ihåg att du ofta har olika sätt att förbereda dig för arbetsdagen under resan till jobbet, kanske tränar du innan jobbet, lyssnar på musik eller läser din favorittidning, se till att du tar dig tid till förberedelserna och den mentala uppladdningen även om du inte ska resa till arbetsplatsen.

 5. Minimera distraktioner
  När du ska jobba hemma är det lätt att falla in i vardagsrutinerna i hemmet om du inte förbereder dig. Se till att det är ordning och reda kring din arbetsplats och att du inte behöver se den fulla tvättkorgen eller disken på diskbänken. Att “bara slänga in en tvätt” eller plocka ur diskmaskinen tar mer tid än du tror och innan du vet ordet av har du av bara farten både slängt in en tvätt, städat köket och plockat ur diskmaskinen. Bete dig som om du var på kontoret under din arbetstid, allt som hör till hemmet klaras i vanlig ordning av innan, efter eller mellan dina arbetspass.

 6. Var social
  Även om du inte träffar dina kollegor fysiskt så är de viktiga för din effektivitet och ditt välmående när du jobbar hemifrån. Vi människor är sociala varelser och vi behöver kontakt med andra människor för att må bra. Se till att ha kul med dina kollegor digitalt och planera in en eller ett par avstämningar per telefon eller video varje dag, har ni ingen specifik arbetsuppgift att ägna er åt kan en digital fika vara lika välgörande som effektiv. När det kommer till att jobba hemma är uttrycket “att arbeta tillsammans och inte bara samtidigt” mer aktuellt än någonsin. Se till att hålla kontakten så att ni inte går miste om de resultat som kommer från den sociala interaktionen och dynamiken med dina kollegor.

På First Rekrytering och Bemanning i Stockholm hjälper vi företag att hitta effektiva medarbetare som kan jobba bra både på kontoret och på distans. 

Vill du ha hjälp att rekrytera eller hyra in en konsult med vana av att jobba på distans till ditt företag så är du välkommen att kontakta oss idag!

Inspiration Mer Inspiration
Måndagslycka 5 sätt att hitta och rekrytera innovativa medarbetare 3 minuter

Världen förändras ständigt och digitaliseringen har gjort att förändringen går snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare att vara innovativa.

Mer information
Måndagslycka Sätt karriärmål för att öka din måndagslycka 4 minuter

De flesta av oss spenderar en tredjedel av sin tid på jobbet, det innebär att vi många gånger är mer tid på arbetsplatsen än med våra nära och kära eller på andra saker vi tycker om att göra.

Mer information
Måndagslycka Välmående på jobbet 4 minuter

Vill du hitta måndagslycka under 2021? Läs vidare för att veta hur du behåller din måndagslycka om du redan hittat den eller om du vill veta hur du ska göra för att hitta den. Här får du våra 6 bästa tips om hur du ska öka ditt välmående på jobbet under 2021.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!