Inspiration

Inspiration

5 sätt att hitta och rekrytera innovativa medarbetare

Världen förändras ständigt och digitaliseringen har gjort att förändringen går snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare att vara innovativa.

Frågor?

Ett vanligt misstag är att begränsa kreativitet och innovation till den årliga konferensen men det du behöver göra är att bygga in skapandet och problemlösandet i vardagen på företaget.
Här kan du läsa om hur du kan främja en kreativ företagskultur och hur du gör för att rekrytera innovativa medarbetare till ditt företag.

Uppmuntra medarbetare som vill testa nya grepp
Som arbetsgivare vill du uppmuntra och uppmärksamma kreativa idéer, även dem som inte blir succé. Så kan du skapa en kultur som främjar kreativitet och innovation.

Ska du lyckas med kulturarbetet för en kreativ och innovativ arbetsplats krävs det dessutom att du som ledare visar vägen genom att vara modig och engagerad och själv våga testa nya grepp men också genom att stötta och visa mod när dina medarbetare vill prova nya sätt att utföra sitt jobb.

Bygg in kreativ tid i arbetstiden genom att utse minst en dag per månad när era medarbetare får ägna sig helhjärtat åt utveckling och kreativitet under arbetstid.

Våga göra fel och hylla era fails
För att medarbetare ska våga testa nya saker behöver det vara tillåtet att misslyckas.
Du kan visa att det är ok att misslyckas genom att skapa rutiner för hur ni hyllar era fails och hur ni drar lärdomar från dem.

Relationerna mellan kollegor och mellan dig som chef och medarbetare är också avgörande för innovation, skapa en anda i företaget som bygger på att ni gillar varandra, att ni ger och tar och backar varandra när något går fel.

Ha ett tydligt vad och varför
Kommunicera företagets vision och mål tydligt så att medarbetarna kan göra målet och vägen dit till sin egen genom kreativitet och innovation.

Utmana alla medarbetare att vara delaktiga i huret, det vill säga hur ni ska ta er till era mål.
Låt gärna avdelningar eller medarbetare som vanligtvis inte jobbar med varandra sammanstråla i projekt för att magi ska uppstå.

Identifiera innovativa kandidater
När du har en kreativ företagskultur som främjar innovation så vill du se till att identifiera innovativa kandidater när du ska rekrytera nya medarbetare till ditt företag.

Att vara kreativ innebär att en person har många idéer och att vara innovativ innebär att man även har förmågan att gå från idé till handling. Det låter ju som något alla företag behöver.
Men hur gör man egentligen för att identifiera under en rekryteringsprocess om en kandidat är innovativ eller ej? Här kommer mina fem bästa metoder:

  1. Använd dig av en kompetensbaserad intervjumetod där du använder case som kandidaten får resonera kring och berätta hur den skulle lösa.
  2. Ställ frågor där kandidaten får beskriva olika situationer som den varit med om i tidigare jobb
  3. Testa kandidatens kreativitet genom att ge den möjlighet att agera och ta initiativ för att åstadkomma något annat än det som redan är. Du kan till exempel ställa frågan: Om jag satte dig som ansvarig för företaget, vad skulle du då förändra?
  4. Leta efter nyfikna kandidater. Nyfikna människor är ständigt på jakt efter nya möjligheter. Be kandidaten berätta om något utanför sitt specialistområde som den nyligen läst om.
  5. En god kommunikation har visat sig vara sammankopplat med kreativitet och innovationskraft, testa kandidatens kommunikationsförmåga genom att be den beskriva en svår arbetsuppgift på ett enkelt sätt.

Det finns flera sätt att identifiera kreativitet och innovationsförmåga hos kandidater, intervjumetodik och tester i en rekryteringsprocess är två av dem.

Vi på First tycker att det inte finns något som är roligare än personbedömningar och kandidatutvärdering och vill du diskutera hur ni kan gå tillväga för att hitta de innovativa medarbetare ni behöver rekrytera till ert företag är vi aldrig längre än ett samtal bort.

Välkommen till oss!

Inspiration Mer Inspiration
Måndagslycka 5 sätt att hitta och rekrytera innovativa medarbetare 3 minuter

Världen förändras ständigt och digitaliseringen har gjort att förändringen går snabbare än någonsin. Det ställer nya krav på både arbetsgivare och medarbetare att vara innovativa.

Mer information
Måndagslycka Sätt karriärmål för att öka din måndagslycka 4 minuter

De flesta av oss spenderar en tredjedel av sin tid på jobbet, det innebär att vi många gånger är mer tid på arbetsplatsen än med våra nära och kära eller på andra saker vi tycker om att göra.

Mer information
Måndagslycka Välmående på jobbet 4 minuter

Vill du hitta måndagslycka under 2021? Läs vidare för att veta hur du behåller din måndagslycka om du redan hittat den eller om du vill veta hur du ska göra för att hitta den. Här får du våra 6 bästa tips om hur du ska öka ditt välmående på jobbet under 2021.

Mer information
Stäng
Ska vi snacka?

Behöver du hjälp med rekrytering, bemanning, interim, search eller headhunting är du välkommen att boka ett möte med oss! Du behöver inte förbereda någonting. Låt oss höras så ser vi vart det leder!

Hör av dig!